Üniversitemizde “Üretken Yapay Zekâ Fırsatlar ve Tehditler” Adlı Program Gerçekleştirildi
26 Şubat 2024 | 17:00

Üniversitemiz Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörlüğü ile Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Üretken Yapay Zeka Fırsatlar ve Tehditler” adlı programı gerçekleştirildi. Yapay zekanın çeşitli disiplinlerdeki potansiyelinin ve karşılaşılan zorlukların tartışıldığı programda, bu alanlardaki en yeni gelişmeler ve yaklaşımlar mercek altına alındı.

Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen “Üretken Yapay Zeka, Fırsatlar ve Tehditler" adlı program, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız'ın açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasında yapay zekanın çağımızdaki önemini vurgulayarak, bu alandaki çalışmaların ülke gelişimi için kritik olduğunu vurguladı.

Son yıllarda hızla değişim gösteren teknolojik gelişmelerin, araştırmaya, eğitime, sanayiye ve birçok alana önemli katkılar sağladığına değinen Prof. Dr. Yıldız, üretken yapay zekanın algoritmaları ve makine öğrenimi tekniklerini kullanarak yeni ve özgün içerikler oluşturan bir yapay zeka türü olduğunu ifade etti. Günümüzde, üretken yapay zekanın sadece teknoloji dünyasının sınırlarını zorlamakla kalmadığına işaret eden Yıldız, aynı zamanda araştırmadan eğitime, sağlık hizmetlerinden ulaşıma, finanstan güvenliğe kadar yeni imkanlar ve içerikler sunduğunu söyledi.

Bu teknolojinin kullanımının, genellikle büyük ve çeşitli veri setleriyle başladığı bilgisini veren Prof. Dr. Musa Yıldız, veri setlerinin, yapay zeka modelinin eğitilmesi için gerekli olan materyaller olduğunu belirtti. Modelin eğitildikten sonra, yeni ve benzersiz içerikler üretebildiğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu sürecin, otomasyon, veri analizi, sanat, tasarım ve daha birçok alanda kullanılabileceğini örneklerle anlattı.

Üretken yapay zekanın, hayal gücümüzün sınırlarını zorlayan, yaratıcılığı ve verimliliği artıran bir teknoloji olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yıldız, bu teknolojinin getirdiği değişimlerle birlikte, iş yapış şekillerimizden günlük yaşam alışkanlıklarımıza kadar pek çok alanda köklü dönüşümler yaşanacağının altını çizdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, teknolojik gelişmelerin hızını takip etmeye, yakalamaya çalıştığımız bu günlerde; yapay zeka hizmetleri, uygulamaları, araçları, etiği, sorumluluğu, şeffaflığı, güvenilirliği, hukuku, tehditleri gibi konuların gündemimizi oluşturmaya başladığını söyledi. Üniversitelerimize baktığımızda ise, üretken yapay zekanın araştırma-geliştirme metotlarımızı, eğitim-öğretim metodolojilerimizi, öğrenci deneyimlerimizi derinden etkilemeye başladığından söz eden Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesi olarak bu çalışmaları yakından takip ettiklerini, ülkemizin bu alandaki bilgi birikimine katkı sağlamak için çalışmalarına hızla devam ettiklerini dile getirdi. Bu anlamda, bilgi birikimlerini değerlendirmek için planlamalar yaptıklarını ve çalışmalar yürüttüklerini belirten Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilgi ve deneyime sahip olan ve bu alana yön veren araştırmacılarımız ile faaliyetler yürütüyoruz. 10 Mayıs 2023 tarihinde Yapay Zekadan Üretken Yapay Zekaya Ulusal Konferansı’nı 22 değerli bilim insanının sunumlarıyla ve 550 kişinin katılımıyla düzenlendi. Ülkemizde ve Dünyada Yapay Zekâ alanında yapılan akademik çalışmalar, ülkemizdeki yapay zekâ merkezlerin faaliyetleri, dünyada yapay zekâ konusunda yapılan çalışmalara genel bakış, ülkemizde öğretim üyelerimizin bu alana katkıları, yapay zekâ çalışmaları konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri tartışılan konferansın 'Konferans Sonuç Bildirgesi' ise internet ortamında yayınlanarak, kamuoyu ile paylaşıldı. 12 Aralık 2023 tarihinde ise yapay zekanın sektör uygulamalarının tanıtıldığı ve karşılaşılan problemleri ilk kez konuşulduğu Üretken Yapay Zeka Uygulamaları Ulusal Konferansı’nı düzenlendi. 3 Ocak 2024 tarihinde ise, 'Üretken Yapay Zeka Fırsatlar ve Tehditler Eğitim Programı' yapıldı.”

“Gazi Üniversitesi olarak; Üniversitemizin araştırma-geliştirme ekosistemini güçlendirmek, belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek için, siz kıymetli araştırmacılarımızla beraber çalışıyoruz ve çalışacağız” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu kapsamda, çağımızın getirdiği teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek; ülkemizin beklentilerini karşılamak, ülkemizi bir adım daha öne çıkarabilmek için üniversitemizin araştırma-geliştirme ekosistemini güçlendirmek için gerekli adımların atıldığını anlattı. Prof. Dr. Musa Yıldız, katılımcılara, “Sizler ise, araştırma-geliştirme, teknoloji, girişimcilik ve yenilikçilik gibi birçok öncü alanda; yeni fikirleriniz ile sürekli öğrenmeye olan inancınızla, farklı disiplinler arasında kurduğunuz köprüler ile, ekip çalışmalarınızla ve iş birlikleriniz ile büyük başarılar elde edeceksiniz” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşması sonrası oturum başkanlığını Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül’ün yaptığı panele geçildi. Panelde Üniversitemiz Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu “Üretken Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Tehditler” , Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Veysel Peker "Sağlıkta Üretken Yapay Zekâ", Gazi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serçin Karataş “Mesleki Gelişiminde Üretken Yapay Zekâ ile Yenilikçi Adımlar ve Yaratıcı Çözümler”, Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Dombaycı “Üretken Yapay Zekâ Etiği”, Gazi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Düzgün “Akademik Araştırmalarda Üretken Yapay Zekâ Kullanımı” adlı sunumları gerçekleştirdiler.

Konferans, üretken yapay zekânın potansiyelini keşfetme ve bu teknolojinin etik, güvenlik, eğitim gibi çeşitli alanlardaki uygulamalarını derinlemesine inceleme fırsatı sundu.

Program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

-1-1-1-1-1-1-1-1-1

background image