Üniversitemizde “2024 Yılı Hedef Göstergeler” Takdim Töreni Gerçekleştirildi
5 Şubat 2024 | 09:57

Üniversitemizde Koordinatörlüğümüz tarafından “2024 Yılı Hedef Göstergeler”in paylaşıldığı toplantı düzenlendi.

Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Koordinatörümüz Prof. Dr. Gonca ÇAKMAK, Koordinatör Yardımcımız Prof. Dr. Tarık ASAR, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, dekanlar, yöneticiler, akademisyenler ve konuklar katıldı.

Toplantıda konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, 2023 Yılı Araştırma Geliştirme Süreçleri ve 2024 Yılı Hedefleri başlığı altında girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi, üniversite izleme ve değerlendirme kriterleri, araştırma üniversitesi performans göstergesi, girişimci yenilikçi üniversite endeksi, performans izleme kriterleri, ADEP 2023 ve 2024 proje bütçeleri, tüm akademik birimlerin Q1-Q2 yayın sayıları, araştırma üniversiteleri verileri hakkında bilgi verdi.

2024 Yılı Araştırma-Geliştirme Yol Haritasından bahseden Prof. Dr. Ramazan Bayındır, 2023 yılında araştırma-geliştirme ve girişimcilik başlıklarında idari ve akademik süreçlerin oluşturulması ve takip edilmesi, 2023 yılında açıklanan, 2022 yılı YÖK Üniversite İzleme ve Değerlendirme Kriterleri sonuç raporu analizinin detaylı yapılması, 2023 yılı hedef göstergelerinin gerçekleşmelerinin analizi kapsamında Akademik Birimler 2024 Yılı Hedef Göstergeleri’nin şekillendirildiğini ifade etti. Prof. Dr. Ramazan Bayındır, akademik birimlerde en önemli paydaşlarının ise araştırma-geliştirme ekipleri olduğunu söyledi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, araştırma kapasitesi ve kalitesi, etkileşim ve iş birliği başlıklarında akademik performansı artırmak, birim düzeyinde araştırma faaliyetlerini etkin yürütmek, 2024 yılı hedeflerini gerçekleştirmek için araştırma geliştirme ekipleri ile Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörlüğünün eş güdüm içinde çalışması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ramazan Bayındır, 2023 Yılı Hedef Göstergeleri Analizi hakkında da bilgi verirken, Üniversitemizin Araştırma Üniversiteleri Göstergeleri ve Sıralamasında araştırma kapasitesi bakımından 11’inci, araştırma kalitesi bakımından 10’uncu, etkileşim ve iş birliği bakımından 11’inci sırada yer aldığını anlattı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise yükseköğretim kurumlarının son yıllarda önemli değişimler yaşadığını, öğrencilerin ve toplumun beklentilerini karşılamak için yoğun bir çaba sergilediklerini söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız, bu kapsamda Üniversitemizin; “Araştırma Üniversitesi Performans Göstergeleri”, “Üniversite İzleme Değerlendirme Kriterleri” ve “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”nde her yıl değerlendirildiğini ifade etti.

Bu değerlendirmelerde Üniversitemizin adından başarı ile söz ettirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldız, YÖKAK’ın değerlendirmesiyle 30 yükseköğretim kurumu arasından, 5 yıllık tam kurumsal akreditasyon alma başarısını gösterdiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Musa Yıldız, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandıklarını ve Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde yürütülen Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce Hazırlık programlarının EUQUALS uluslararası akreditasyon sürecini başarı ile tamamladığını sözlerine ekledi.  

Üniversitemizin 2017 yılından beri Araştırma Üniversitesi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, o günden bugüne hocalarımızın da desteği ile araştırma üniversiteleri süreçlerindeki özverili çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Yıldız, 2023 yılı Kasım ayında Ege Üniversitesinde yapılan Araştırma Üniversiteleri toplantısında, üniversitelerin kapasite, kalite ve işbirliği kapsamında 2022 yılında yapmış olduğu 32 göstergenin değerlendirildiğini belirterek, Üniversitemizin bu değerlendirmede A2 kategorisindeki yerini korumayı başardığına dikkat çekti.  

Üniversitelerimizin, araştırma üniversiteleri arasında yer almak, yerini sürdürülebilir kılmak, tanınan ayrıcalıklardan ve teşviklerden yararlanabilmek için idari ve akademik olarak araştırma geliştirme süreçlerinde var gücüyle çabaladığına değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, “Gerçekten bu süreçte çok büyük bir mücadele olduğunu biliyoruz, biz de özveri ile bu mücadeleyi sizlerle birlikte sürdürüyoruz” dedi.

Ege Üniversitesinde yapılan toplantıda; Akdeniz, Gaziantep, Kocaeli, Ondokuz Mayıs, Sakarya ve Selçuk Üniversitelerinin de Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı'na dahil edildiğini anlatan Prof. Dr. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Programa alınan üniversitelerden, kriterleri karşılayanlar, araştırma üniversiteleri arasına dahil edilecektir, ancak, toplam 20 olan Devlet Araştırma Üniversitesi sayısı değişmeyecektir. Bu da içinde bulunduğumuz Araştırma Üniversiteleri süreçlerinde daha da yoğun rekabetlerin yaşanacağının göstergesidir. Dolayısıyla, 2024 yılında araştırma-geliştirme faaliyetlerimizi hem nitelik hem de nicelik olarak artırmamız gerekmektedir.  Bunun ancak içselleştirilmiş ve tabana yayılmış araştırma süreçleri ve bu süreçlerin hem yönetimlerimiz, hem de birim arge ekiplerimiz tarafından sahiplenmesiyle olacağını, her birimiz açık bir şekilde görüyor ve biliyoruz.”

Bugüne kadar elde ettikleri hiçbir başarının tesadüf olmadığını kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu başarılar sizlerle özveriyle planladığımız, uyguladığımız yönetişim süreçlerinin, çalışmaların sonuçlarıdır. Bu büyük başarılara sunduğunuz paha biçilmez katkılarınız için en içten teşekkürlerimi sunarken, özellikle 2024 yılı için, siz kıymetli mesai arkadaşlarımın bu bilinçle süreçleri yürütmesini ve yönetmesini beklediğimi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Üniversitemizin bir adım daha ileriye gidebilmesi için, daha etkin ve daha sağlam adımları hep birlikte atmamız gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Musa Yıldız, bu adımların en önemlilerinden birisinin ise, ulusal ve uluslararası iş birlikli yayın, proje gibi çalışmalarımızın sayılarının arttırılması olduğunun altını çizdi.  

Prof. Dr. Yıldız, çalışmalarında, iş birliklerinin arttırılmasında ilk adımı oluşturabilecek, Bilimsel Araştırma Projeleri biriminde, Katılımlı Araştırma Projesi ve Uluslararası Araştırma İş Birliği Projesi gibi, yeni projelerin desteklenmeye başlandığını ve proje başvurusu kabul edilen projelerin makul bütçelerle desteklendiğini söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 2024 yılında Lisans Katılımcı Araştırma Projelerinin 10.000TL’den 15.000TL’ye, Yüksek Lisans 65.000TL’den 80.000TL’ye, Doktora ve Uzmanlık Tez Projelerinin 125.000TL’den 150.000TL’ye yükseltildiği bilgisini verdi.

Bununla birlikte YÖK tarafından Üniversitemiz için belirlenen öncelikli sektörlerde ve üniversite sanayi iş birliği kapsamında yapılacak olan lisansüstü tez projelerine yüzde 50 fazla bütçe verildiğini dile getiren Prof. Dr. Musa Yıldız, Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında yapılan tüm projelerde ise, Senato tarafından onaylanan toplumsal katkı öncelik başlıklarında ek bütçe desteği sağlandığını aktardı. Yıldız, ayrıca, Gazi TEKNOPARK A.Ş. ve Gazi TTO A.Ş.’nin de, desteklerini her zaman olduğu gibi sürdürmeye devam ettiğini kaydetti.

31 Ocak 2023’te yapılan “İş Birlikli Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Girişimciliği Çalıştayı”nda 2023 Yılı Hedef Göstergelerini, akademik birim yöneticilerine takdim ettiğini anımsatan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Hedef Göstergelerin ilk 4 aylık izlemeleri ise, Akademik Birim ziyaretlerimiz olan, Araştırma Üniversitesi İzleme, Değerlendirme ve Sürdürülebilirlik Toplantıları’nda gerçekleştirildi. İkinci 4 aylık izlemelerimiz ise, akademik birim yöneticilerimizin katılımıyla, Araştırma Üniversitesi İzleme, Değerlendirme ve Yürütme Kurulunda yapıldı. Bugün yapılan toplantımızla, 2023 yılı hedeflerindeki 12 aylık gerçekleşmeleri konuşuyoruz. 2023 yılı gerçekleşmelerini incelediğimde hedeflerin birimler tarafından büyük oranda gerçekleştiğini, ancak gerçekleşmeyen hedeflerin de olduğunu görmekteyim” ifadelerini kullandı.

2023 yılı hedeflerindeki gerçekleşmeyen göstergelerin Araştırma Kurum Koordinatörlüğünün öncülüğünde, çeşitli odak toplantılarıyla, paydaş toplantılarıyla Kurullarda ve akademik birimlerin geri bildirimleriyle analiz edildiğini ve 2024 Yılı Hedef Göstergeleri adıyla güncellendiğini söyleyen Prof. Dr. Yıldız, bu toplantıda da birimlerin yeni göstergelerini takdim edeceğini ve her yıl olduğu gibi belirli periyotlarda takip edileceğini belirtti.

Hedeflerde eksik kalınan göstergelerle ilgili birimlerden eylem planı oluşturmalarını ve hedefleri birebir takip ederek, gerçekleştirmelerini beklediklerini ifade eden Prof. Dr. Yıldız, “Bu kapsamda, 2024 yılı Hedef Göstergelerinin gerçekleşmelerini akademik birim yöneticilerimiz izlerken, en önemli paydaşlarının Araştırma Geliştirme Ekiplerinin olması gerektiğini, her göstergeyle ilgili oluşturulacak eylem planlarına ve süreçlerin takibine, raporlanmasına destek vermelerinin önemini vurgulamak istiyorum. Sizlerle, 2024 yılı Hedef Göstergelerine yönelik süreçleri, güçlü ve sağlam adımlarla gerçekleştireceğiz, inşallah. Daha önce olduğu gibi, bu yıl da sürecin bizzat takipçisi de olacağız” şeklinde konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “marifet iltifata tabiidir” sözünü yineleyerek, şunları dile getirdi: “Bu kapsamda, bugüne kadar yapmış olduğunuz her bir faaaliyetin sonunda sizlere teşekkür belgesi, ödül, bireysel akademik performans proje destekleri, akademik performans kapsamında artırılmış proje bütçesi desteği gibi çok farklı takdir mekanizmaları ile yapmış olduğunuz faaliyetler kapsamında farklı vesilelerle sizlere teşekkür etme ve destek verme imkanı bulduk. Yani biz çeşitli vesilelerle imkanlar ölçüsünde iltifat etmeye gayret ettik. Artık sizlerden de gayret göstererek marifette bulunmanızı bekliyoruz.”

Üç yıldır düzenli olarak yapmış oldukları birim hedef göstergelerinin izlenmesi ve değerlendirmesi kapsamında bu yıl ilk defa güdümlü proje ödülünü hayata geçirdiklerinin üzerinde duran Prof. Dr. Musa Yıldız, ödülü almaya hak kazanan 2023 yılı sonunda verilen hedeflere en çok yaklaşan üç akademik birimimizin; Q1-Q2 yayınları, TUBİTAK 1001 projeleri, patent başvuruları, kabul edilen patentler, Katılımcı Araştırma Proje (KAP) ve Uluslararası Araştırma İşbirliği (UİP) proje sayılarının yanı sıra bu değerlerin öğretim elemanı başına düşen oranları da eşit düzeyde dikkate alınarak belirlendiğini vurguladı. Prof. Dr. Yıldız; Eczacılık, Fen ve Mühendislik Fakültesinin 2024 yılında sırasıyla 3 milyon, 2 milyon ve 1 milyon Türk Lirası bütçeli güdümlü proje almaya hak kazandığının altını çizdi.  

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, çalışmaları ile üniversitemize destek veren birim yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkür ederek, yeni dönem çalışmalarında tüm akademik birimlere başarılar diledi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, 2024 yılında da Araştırma Üniversiteleri arasında ilk beş, itibarlı uluslararası derecelendirme kuruluşları arasında ise ilk beş yüz sıralaması içerisinde yer alma yolunda bıkmadan ve usanmadan hep birlikte özveriyle çalışmaya devam edeceklerine gönülden inandıklarını söyledi. Prof. Dr. Yıldız, Gazi Üniversitesi ailesinin bireyleri olarak, dahil olduğu her alanda en iyisi olma” motivasyonu ve “Gazili olmanın ayrıcalığı” ile çalışmalarına hızla devam ettiklerini ve edeceklerini belirtti.

Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını “Üniversitemizin 100. yılının mimarları olacak siz değerli mesai arkadaşlarıma ve bu toplantının düzenlenmesinde, Araştırma-Geliştirme Kurum Koordinatörlüğü başta olmak üzere, emeği geçen herkese, şahsım ve Üniversitemiz adına ayrı ayrı teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” diyerek tamamladı.  

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasının ardından akademik birim yöneticilerine “2024 Yılı Hedef Göstergeleri”ni takdim etti.

hedef göstergeler-1hedef göstergeler-1hedef göstergeler-1hedef göstergeler-1-1-1-1

background image