Gazi Üniversitesi “En Başarılı Doktora Tezi Ödülleri” düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Gazi Üniversitesi Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “97. Yıl En Başarılı Doktora Tezi Ödül Töreni”, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Ödül töreni çerçevesinde; Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve Bilişim Enstitüsünde 2023 yılında tamamlanan ve değerlendirilerek ilk üçe giren tezler ödül aldı.
Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan törene; Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Prof. Dr. Erol Özvar, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Türkiye Halk Bankası Kurumsal İletişim Daire Başkanı Caner Gökbulut, Türkiye Halk Bankası Ankara 2. Bölge Koordinatörü Aziz Emrah Yıldız ve Gazi Üniversitesi Şube Müdürü Güner Altınok, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat ve Prof. Dr. Yücel Gelişli, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, rektör danışmanları, akademik ve idari birim yöneticileri, öğretim üyeleri, öğrenciler ve konuklar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından müzik dinletisi sunuldu.
Törenin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizin 2017 yılında ‘Araştırma Üniversitesi’ vasfını kazandığını ve 2022 yılı için YÖK Araştırma Üniversiteleri sıralamasında devlet üniversiteleri arasında A2 kategorisinde 13. sırada yerini aldığını söyledi. Üniversitemizin, YÖKAK’ın değerlendirmesiyle, 2022 yılında, 30 yükseköğretim kurumu arasından, 5 yıllık tam kurumsal akreditasyon alma başarısını gösteren 3 devlet üniversitesinden biri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizin, aynı zamanda ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandığını da belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu başarıların, üniversitemizin, araştırma-geliştirme ve kalite odaklı yaklaşımının birer göstergesi olduğuna vurgu yaptı. Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile üniversitemizin, öğrencilerine, çalışanlarına, tüm iç ve dış paydaşlarına taahhüdünü bir kez daha ortaya koyduğuna değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde yürütülen Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce Hazırlık programlarının, uluslararası akreditasyon sürecinin, başarı ile tamamlandığının, EAQUALS Uluslararası Akreditasyon Kuruluşu tarafından bildirilmesinin de haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti.
Kararlı ve özverili çalışmaların birer sonucu olarak elde edilen ve hep birlikte kazandıkları bu başarıların, sürdürülebilir kılınmasının, temel öncelikleri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Musa Prof. Dr. Yıldız, bu amaçla, Gazi Üniversitesi ailesi olarak, çalışmaların hız kesmeden devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Üniversitemizin, akademisyenleri, idari personeli, öğrenci ve mezunlarımızın destekleriyle daha büyük başarılara imza atacağına dair inancımız her zaman olduğu gibi, bugün de tamdır” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu başarılarda, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın göreve geldikleri andan itibaren verdiği maddi ve manevi desteklerin katkısının oldukça büyük olduğundan söz ederek, kendisine desteklerinden ve katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Üniversitemizin hocalarıyla birlikte bir takım çalışması şeklinde, yoğun bir mesai ve özveriyle, faaliyetlerini bugüne kadar yürüttüklerini, şu anda da yürütmeye devam ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Yıldız, şunları söyledi: “Bizler, Üniversitemize hizmet etmenin haklı gururunu hep birlikte yaşarken, sunduğumuz tüm hizmetlerin kalitesini güvence altına almak için, sizlerle birlikte katılımcı bir anlayışla, yönetişim içinde, hep beraber yoğun emekle gerçekleştirdiğimiz adımlarımızı, kararlılıkla atıyoruz. Mezunu ve mensubu olmaktan onur duyduğum, Gazi Üniversitesi ailesinin bir ferdi olarak, ‘Gazili olmak ayrıcalıktır’ motivasyonu ile, ulusal ve uluslararası alanlarda, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, sosyal sorumluluk-toplumsal katkı, kültürel ve sürdürülebilirlik faaliyetlerimize hızla devam edeceğiz.”
Bugün üçüncüsünü gerçekleştirdikleri “En Başarılı Doktora Tez Ödülleri Yarışmasının, Araştırma-Geliştirme Kurum Koordinatörlüğümüzün ve Enstitülerimizin iş birliği ile, öğrencilerimizin ve akademik personelimizin katılımlarıyla hayat bulduğunu dile getiren Prof. Dr. Musa Yıldız, bu yarışmanın Üniversitemizde kalite yönetiminin başarılı bir şekilde uygulandığı, takım çalışmasını temel alan, paydaşların taleplerine duyarlı bir kurum kültürüne dönüştüğünün ve üniversitemizde kalite kültürünün içselleştirildiğinin en güzel kanıtı olduğuna dikkat çekti.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, başvuru yapan tezlerin, enstitüler tarafından oluşturulan değerlendirme komisyonları tarafından titizlikle ve özveriyle bilimsel açıdan değerlendirildiğini söyledi. Gazi Üniversitesi bünyesindeki enstitülerde tamamlanan tüm tezlerin özel, tek, değerli ve ödül almaya layık olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, “Ancak bir yarışma varsa, orada derecelendirme yapılması kaçınılmazdır. Dereceye giren öğrencilerimizi ve danışmanlarımızı canı gönülden kutluyorum. Dereceye giremeyen tüm öğrencilerimize ve danışmanlarına katkıları ve destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasının sonunda, “2022 Yılı En Başarılı Doktora Tezi Yarışması”na maddi destek sağlayan ve her konuda destek veren Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan’a, Halkbankası yönetimine ve yarışmaların tüm aşamalarına emek veren herkese teşekkür etti.
Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise, kökleri Cumhuriyetimizin ilk yıllarına dayanan bu müstesna bilim ve eğitim yuvasında olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gazi Üniversitesi’nin 97 yılda pek çok alanda yetiştirdiği öğrencileri, bilim dünyasına katkı sağlayan akademik kadroları ve ülkemize kattığı katma değerlerle önemli bir misyonu üstlendiğine değinen Prof. Dr. Özvar, Gazi Üniversitesinin Anadolu’da çok sayıda üniversitenin kuruluş sürecinde de önemli katkılar sağlamış bir üniversite olduğuna vurgu yaptı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, Gazi Üniversitesi’nin verilen eğitimin niteliği, üniversite-sektör iş birliğindeki gücü, ulusal ve uluslararası sıralamalardaki yeri gibi kriterler dikkate alınarak 2017 yılında YÖK tarafından belirlenen ilk 10 araştırma üniversitesinden biri olduğunu hatırlatarak, “Bugün araştırma üniversitelerimizin sayısı vakıf üniversitelerimizle birlikte 23’tür. Ve Gazi Üniversitemiz bunlar arasında müstesna yerini korumaktadır” dedi.
Türk yükseköğretim sisteminin son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğinin üzerinde duran Prof. Dr. Erol Özvar, ülkemizin sahip olduğu 208 üniversitesi, yaklaşık 185 bin akademisyeni ve örgün eğitime devam eden yaklaşık 4 milyon öğrencisi ile son derece büyük bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özvar, bunların özellikle son yirmi yılda yükseköğretime yapılan büyük yatırımların bir neticesi olduğunu sözlerine ekledi. Yükseköğretim Kurulu olarak son yıllarda en fazla önem verdikleri konuların başında sahip oldukları bu büyük kapasitenin kalitesini artırmanın geldiğini ifade eden Prof. Dr. Erol Özvar, bu bakımdan nitelikli bilimsel yayınların sayısını artırmak, üniversitelerimizin uluslararası görünürlüğünü ve saygınlığını yükseltmek, ülkemizin sosyal, ekonomik ve endüstriyel gelişme için ihtiyaç duyduğu nitelikli beşeri sermayeyi artırmak adına yoğun bir gayret gösterdiklerini belirtti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu doğrultuda üniversitelerin kalite süreçlerini çok yakından takip ettiklerini ve üniversiteleri bu gayretleri sebebiyle desteklediklerini kaydetti.
Açış konuşmalarının ardından En Başarılı Doktora Tezi Yarışması’nda dereceye giren tez sahiplerine ve danışmanlarına ödülleri verildi. 2023 Yılı En Başarılı Doktora Tezi Ödüllerinde; üçüncülük ödülleri enstitü yöneticileri tarafından, ikincilik ödülleri Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız tarafından ve birincilik ödülleri de YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından verildi. Ödül takdiminin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a fidan sertifikası ve hediye takdiminde bulundu. Ayrıca Prof. Dr. Musa Yıldız, Türkiye Halk Bankası Kurumsal İletişim Daire Başkanı Caner Gökbulut, Türkiye Halk Bankası Ankara 2. Bölge Koordinatörü Aziz Emrah Yıldız ve Gazi Üniversitesi Şube Müdürü Güner Altınok’a teşekkür ederek fidan sertifikalarını takdim etti. Tören, toplu çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.
Ödüllere layık görülen doktora tez sahiplerini ve tez danışmanlarını kutlar, başarılarının devamını dileriz.
BİRİNCİLİK ÖDÜLLERİ
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Dr. Duygu YILMAZ USTA
Danışman: Prof. Dr. Zeynep ŞAFAK TEKSİN
«Katı Kendiliğinden Emülsifiye İlaç Taşıyıcı Sistemlerin Geliştirilmesi ve in vitro – in vivo Değerlendirmeler»
Fen Bilimleri Enstitüsü
Dr. Berre KÜMÜK
Danışman: Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ
«Kömür Gazı Yakıtlı Katı Oksit Yakıt Pillerinin
Sayısal ve Deneysel İncelenmesi»
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Dr. Zeki Fırat DEMİRCİ
Danışman: Prof. Ülkü ÖZGÜR
Başlangıç Keman ve Viyola Eğitiminde
Basılı Parmak Yönteminin Sınanması»
Bilişim Enstitüsü
Dr. Mehmet SEVRİ
Danışman: Prof. Dr. Hacer KARACAN
«Derin Öğrenme Yöntemleri Kullanılarak Web Uygulama Güvenliği Sağlanması»
İKİNCİLİK ÖDÜLLERİ
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Dr. Yasin TURANLI
Danışman: Prof. Dr. Füsun ACARTÜRK
«Kolona Özgü Nanolif İlaç Taşıyıcı Sistemler Üzerine Çalışmalar»
Fen Bilimleri Enstitüsü
Dr. İhsan KANBAZ
Danışman: Prof. Dr. Ertuğrul AKSOY
«Tekdüze Olmayan Zaman Modülasyonlu ve Darbeli Ayrık Frekanslı Anten Dizilerinde Harmonik Analizi»
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Dr. Samed Yasin ÖZTÜRK
Danışman: Prof. Dr. Gonca YANGIN EKŞİ
«Intercultural Communicative Competence and Global Citizenship Education of ELT Student Teachers Through Telecollaboration /İngilizce Öğretmeni Adaylarının Uzaktan İş Birliği Aracılığıyla Kültürlerarası İletişim Yeterliliği ve Küresel Vatandaşlık Eğitimi»
Bilişim Enstitüsü
Dr. Cihan AKYEL
Danışman: Prof. Dr. Nursal ARICI
«Görüntü İşleme ve Derin Öğrenme Yöntemleri ile Cilt Kanseri Teşhisi İçin Karar Destek Sisteminin Geliştirilmesi»
ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLLERİ
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Dr. Yadigar ORDU
Danışman: Prof. Dr. Nurcan ÇALIŞKAN
«Sanal Oyun Simülasyonunun
Hemşirelik Birinci Sınıf Öğrencilerinin
Tanı ve Hedef Oluşturmalarına Etkisi»
Fen Bilimleri Enstitüsü
Dr. Nuriye KAYMAK
Danışman: Prof. Dr. Elif ORHAN
«Atomik Katman Biriktirme Tekniği Kullanılarak Opto-Elektronik Cihaz Üretimi ve Karakterizasyonu»
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Dr. Fatma Hümeyra YÜCEL
Danışman: Prof. Dr. Temel ÇALIK
«Yükseköğretimde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma
Üzerine Bir Araştırma»
Bilişim Enstitüsü
Dr. Cihan BAYRAKTAR
Danışman: Prof. Dr. Hadi GÖKÇEN
«Endüstri 4.0 İçin Bir Anomali Tespit Sistemi Çerçeve Geliştirilmesi»
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.