Üniversitemiz Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörlüğü tarafından “İş Birlikli Araştırma, Yenilik ve Teknoloji Girişimciliği” konulu çalıştay düzenlendi.
Yükseköğretim kurumlarında son yıllarda yaşanan önemli değişimler nedeniyle üniversiteler, öğrencilerin ve toplumun beklentilerini karşılamak amacıyla yenilikleri takip etmeye devam ediyor. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından Araştırma Üniversitesi Performans Göstergeleri ve Üniversite İzleme Değerlendirme Kriterleri kapsamında değerlendirilen Gazi Üniversitesi ise araştırma üniversitesi vizyonuyla çalışmalarını sürmeye devam ediyor.
Üniversitemiz Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörlüğünün düzenlediği ve ilk oturumunun Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirildiği çalıştaya; Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, dekanlar, yöneticiler, akademisyenler ve konuklar katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 97 yıllık dev çınar olan Gazi Üniversitesinin sadece YÖKAK, YÖK, TÜBİTAK tarafından değil farklı uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından da dünya genelinde ve Türkiye’deki sıralamalarda yer alarak önemli başarılara imza attığını vurguladı. Prof. Dr. Musa Yıldız, Times Higher Education kuruluşu tarafından ilan edilen THE Impact Rankings 2022 sonuçlarına göre Gazi Üniversitesinin, dünya genelinde 1406 üniversite arasında 601-800 bandına yerleşerek 2021 yılı sonuçlarına göre 200 sıra bandında yükseliş gösterdiğini ifade etti. Prof. Dr. Musa Yıldız, dünyadaki üniversitelerin 372’sinin değerlendirilmeye alındığı QS World University Rankings 2022 Alan Bazlı Dünya Üniversiteleri Sıralaması sonuçlarına göre Gazi Üniversitesinin, “Eğitim” alanında dünya genelinde hatırı sayılır birçok üniversiteyi geride bırakarak 21. sırada yerini aldığını ve Türkiye’den toplam 6 üniversite arasında da 1. sıraya yerleştiğini belirtti.
“Gazi Üniversitesi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda 2022 Yılı Sıralamalarında Dünyada ve Türkiye’de Başarılı Bir Performans Sergiledi”
Gazi Üniversitesinin “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” doğrultusunda 2022 yılı sıralamalarında dünyada ve Türkiye’de başarılı bir performans sergilediğini dile getiren Prof. Dr. Musa Yıldız, “Üniversitemiz ‘Erişilebilir ve Temiz Enerji’ hedefinde dünya genelinde toplam 705 üniversite arasında 81. sırada, Türkiye’de ise 31 üniversite arasında 1. sırada; ‘Sağlık ve Kaliteli Yaşam’ hedefinde dünya genelinde toplam 1101 üniversite arasında 301-400 bandında, Türkiye’de ise 51 üniversite arasında 3-9 bandında; ‘Nitelikli Eğitim’ hedefinde ise dünya genelinde toplam 1180 üniversite arasında 601-800 bandında, Türkiye’de ise 50 üniversite arasında 23-31 bandında yer almaktadır. Hiçbir başarımız tesadüf değildir. Sizlerle özveriyle planladığımız, uyguladığımız süreçlerin, çalışmaların sonuçlarıdır ve sizlerle paylaşmanın da gururunu yaşıyoruz” dedi.
Araştırma Üniversiteleri Performans Göstergelerine göre 2021 yılı sıralamasında, araştırma üniversitelerinin “Kalite, Kapasite ve İş Birliği” konularında değerlendirildiğini ve üniversitemizin “İş Birliği” alanında daha etkin ve sağlam adımlar atması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Musa Yıldız, ulusal ve uluslararası iş birliklerinin bu yıl daha fazla artırılmasının öneminden bahsetti. Prof. Dr. Yıldız konuşmasının sonunda, “2023 yılında da araştırma üniversiteleri arasında ilk beş, itibarlı uluslararası derecelendirme kuruluşları arasında ise ilk beş yüz sıralaması içerisinde yer alma yolunda bıkmadan ve usanmadan hep birlikte özveriyle çalışmaya devam edeceğimize gönülden inanıyorum. Gazi Üniversitesi ailesinin bireyleri olarak dahil olduğu her alanda en iyisi olma motivasyonuyla ve Gazili olmanın ayrıcalığı ile çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz ve edeceğiz” diyerek, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörlüğü başta olmak üzere herkese ayrı ayrı teşekkür etti.
Prof. Dr. Musa Yıldız’ın ardından söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır hazırlamış olduğu sunumunda; 2022 Yılı Ar-Ge Süreçleri ve 2023 Yılı Hedefleri, Araştırma Geliştirme ve Girişimcilik Değerlendirme Kriter ve Göstergelerinin 2023 Yılı Yol Haritasına Yansımaları, Araştırma Geliştirme Performansı İçin 2023 Yılı Stratejisi, Hedefleri ve Hedeflere Yönelik Süreç Yönetiminde İzlenen Adımlar, 2022’den 2023’e Akademik Birim Hedef Göstergeleri, Güncellenen BAP Proje Türleri, Uluslararası Araştırma İş Birliği Projeleri, Katılımlı Araştırma Projeleri ve 2023 Hedef Gösterge Tablosundaki Yenilikleri katılımcılarla paylaştı.
Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın sunumunun ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız tarafından akademik birim yöneticilerine “2023 Yılı Hedef Göstergeleri” takdim edildi. Toplu çekilen hatıra fotoğrafıyla çalıştayın ilk oturumu sona erdi. Çalıştayın ikinci oturumu ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır'ın Başkanlığında Gazi Eğitim Fakültesi Hersek Binası 4. Katta yer alan salonda yapıldı. Prof. Dr. Ramazan Bayındır'ın açılış konuşmasının ardından Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Gonca Çakmak, “Çalıştayın Amacı, İşleyişi, Beklentiler”; Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Elçin Özgür Büyükatalay, “Uluslararası İş Birlikli Projelere Genel Bakış”; Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. Genel Müdürü Utku Seçkin, “Üniversite, Kamu, Sanayi İş Birliklerine Genel Bakış, 2244 ve 1505 Programları”; Gazi TEKNOPARK İş Geliştirme Müdürü Furkan Özcan, “Teknoloji Girişimciliği ve Teknopark İmkanları”; Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Şube Müdürü Arif Özdemir, “2023 Yılında Desteklenecek Bilimsel Araştırma Proje Türleri, Ödenekleri ve Güncellemeler” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Çalıştay, kapanış değerlendirme konuşmaları ile dilek ve temennilerin alınmasıyla sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.