Üniversitemizde, “Uygulama ve Araştırma Merkezleri Çalıştayı” Düzenlendi
19 Eylül 2022 | 10:21

Uygulama ve Araştırma Merkezleri Kurulu tarafından düzenlenen, “Uygulama ve Araştırma Merkezleri Çalıştayı” Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Uygulama ve Araştırma Merkezleri hakkında durum değerlendirmesi ve Kurumsal Akreditasyon Programı bilgilendirmesi yapmak amacıyla düzenlenen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Alper Ceylan, YÖKAK Dış Değerlendiricisi Prof. Dr. Güçlü Yavuzcan, Ar-Ge Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Gonca Çakmak, Uygulama ve Araştırma Merkezleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gökçen Eren, merkez müdürleri, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı. Yönetim olarak kalite çalışmalarına büyük önem verdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu yönde yürütülen çalışmaları samimiyetle destekledik. Şubat ayında Kurumsal Akreditasyon Programına katılma yönündeki niyet beyanımız Senatomuzca beyan edilerek Yükseköğretim Kalite Kuruluna ulaştırıldı. Programa başvurumuzun kabul edildiği Nisan ayında bildirildikten sonra tüm birimlerimizin desteğiyle hazırlıklarımız hızlandırıldı. Artık çok kritik bir dönemeçteyiz, ziyaret takvimimiz belirlendi” dedi.

Yükseköğretim Kalite Kurulu Değerlendirme Takımının Üniversitemize 31 Ekim tarihinde ziyaret edeceği bilgisini veren Prof. Dr. Musa Yıldız, “Üniversitemizin 2007 yılındaki ilk dış değerlendirme tecrübesinde Üniversitemiz Avrupa Üniversiteler Birliği EUA tarafından bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. EUA Değerlendirme Takımının bizler için kritik önerilerinden biri, “Araştırma Merkezlerinin sayısının tekrar gözden geçirilmesi gerektiği” yönünde olmuştur” dedi.

Rektörümüz Yıldız, şöyle devam etti: “Değerlendirme Takımı, ziyaret öncesinde Üniversitemizin Kurumsal İç ve Dış Değerlendirme Raporlarını dikkatlice tetkik ederek, kurumu bilerek, tanıyarak geleceklerdir. Bizlerin de o raporlarda üniversitemizin hangi yönlerinin güçlü hangi yönlerinin ise zayıf yön olarak değerlendirildiğini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Ziyaret programının ikinci gününde Üniversitemizin araştırma birimlerindeki tesis ve altyapı olanakları ile sunulan hizmetleri gözlemlemek yerinde ziyaretler gerçekleştirilecek. Ayrıca araştırma birimlerimizin hedefleri ve bu hedeflerin stratejik hedeflerimiz içindeki yeri, paydaşlarımızın süreçlere katılımı, kalite süreçleri ve sürekli iyileşme çalışmaları da görüşülecek.”

Rektörümüz Musa Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “YÖKAK’ın bizden yanıtını almak istediği asıl soru şu; kalite güvencesi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim süreçlerinde kaynaklarımızı ve yetkinliklerimizi nasıl planlıyor ve yönetiyoruz? Daha da önemlisi, tüm süreçlerimizi nasıl izleyip paydaşların görüşleriyle nasıl iyileştiriyoruz? Yapabildiklerimiz kadar yapamadıklarımızın da farkında olmalı ve haklı gerekçelerimizi gerektiğinde kendimizi izah edebilmeliyiz. Birimlerimizde yürütülen iyileştirmeleri belgeleyen dosyalarımızı hazırlayarak, akademik ve idari personeli bu konuda bilgilendirerek ziyaret hazırlıklarımızı bir an önce tamamlamalı, misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamalıyız. İnanıyorum ki YÖKAK değerlendirme sürecini başarıyla tamamlayacak ve hak ettiğimiz “Tam Akreditasyon” belgesini alacağız. Görevde bulunduğumuz iki yıl boyunca pek çok güzel iş yaptık… Üniversitemizin ayrıcalıklı konumunu yüceltmek için var gücümüzle çalıştık... Bu başarımızın, kurumsal akreditasyonla taçlandırılacağına canı gönülden inanıyorum.”

Açılış konuşmasının ardından, Uygulama ve Araştırma Merkezleri Kurulunun değerlendirmesi sonucunda 2021 yılında yapmış olduğu faaliyetler kapsamında teşekkür belgesi almaya hak kazanan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM), Deniz Ve Su Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (DENAM), Fotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM), Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (GUZEM) Müdürlerine  Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız tarafından teşekkür belgesi verildi.

Çalıştay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın “Kurumsal Akreditasyon Programı Kapsamında Uygulama ve Araştırma Merkezlerinden Beklentileri”, YÖKAK Dış Değerlendiricisi Prof. Dr. Güçlü Yavuzcan’ın “Kurumsal Akreditasyon Programı Kapsamında Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin Değerlendirme Sürecinde Dikkat Edilen Konular” ve Ar-Ge Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Gonca Çakmak’ın “Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin İzleme Değerlendirme Formları ve Süreci” adlı sunumlarıyla devam etti.

Program gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

çal-1 çal-1 çal-1 çal-1 çal-1 çal-1 çal-1
background image