Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı “Araştırma Üniversiteleri” toplantısı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında, Kayseri Erciyes Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır ile 20’si devlet ve 3’ü vakıf olmak üzere 23 Araştırma Üniversitesinin Rektör ve Rektör Yardımcıları katıldı. Toplantıda araştırma üniversitelerinin sağlık, fen/mühendislik ve sosyal bilimler konularında yetkin oldukları odak alanlara yönelik gerçekleştirilen eşleştirmeler kamuoyuna duyuruldu. Böylece 11. Kalkınma Planı'nda yer alan öncelikli üç sektörde altı alanda eşleştirilen Üniversitemiz, üç bilim alanında dört yeni öncelikli alanda daha çalışmalarını zenginleştirme imkanı buldu.
YÖK tarafından daha önce Tıbbi Cihaz, Kimya ve Makine-Elektrikli Teçhizat öncelikli sektörlerinin Biyomalzeme, Organik Kimya, Eklemeli İmalat, Enerji Sistemleri ve Yakıt/Yanma, Fabrika Otomasyon Sistemleri ve Makina Tasarımı ve İmalatı alt çalışma alanlarında eşleştirilen Üniversitemiz; Sosyal Bilimler alanında “Eğitim”, Sağlık Bilimler alanında “Klinik Araştırmalar-Pediatri, Sinir Bilimleri ve Beyin” ve Fen/Mühendislik Bilimleri alanında “Siber Güvenlik” odak alanlarında eşleştirildi.
Programa yeni katılan araştırma üniversiteleri ile birlikte öncelikli sektör eşleştirmeleri güncellendi ve yeni açıklanan sosyal, fen/mühendislik, sağlık alanlarındaki eşleştirmelerle araştırma üniversiteleri arasında yeni iş birliği imkanları doğdu.
Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde, bilgi ve teknoloji birikiminin oluşturulmasında Yükseköğretim kurumlarının öncü olmalarını arzu ettiklerini dile getirerek konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, performans değerlendirmesi sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından araştırma üniversitelerine her yıl kaynak tahsis edileceğine dikkat çekti.
TÜBİTAK’ın araştırma üniversitelerine destekleri hakkında bilgi veren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ar-ge ve yenilik süreçlerine değinerek “Hedef-odaklı yaklaşımlar kapsamında ar-ge süreçlerinin yönetilmesi, ar-ge yapılmasından daha önemli hale gelmiştir.” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında 17 Mart 2022’de imzalanan Araştırma Üniversiteleri Destek Programı İş Birliği Protokolü ile ilgili bilgiler aktaran YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, araştırma üniversitelerinin 11. Kalkınma Planında yer alan öncelikli alanlarının yanı sıra yetkin oldukları sosyal, sağlık ve fen/mühendislik odak alanlarında yapılan eşleştirilmelerine ilişkin sonuçları açıklayarak bu ihtisaslaşmanın önemini vurguladı.
Güncellenen ve yeni açıklanan eşleştirmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu eşleştirmeleri çok önemsiyor ve bu alanlardaki yetkinliğimizi daha da artıracağımıza inanıyorum. YÖK tarafından daha önce eşleştirildiğimiz öncelikli sektörlerle ilgili oldukça yoğun çalışmalar gerçekleştirdik ve bunun somut çıktılarından biri olarak önümüzdeki günlerde Öncelikli Sektörlerde Güdümlü Proje çağrı takvimini açıklayacağız. İlk kez açıklanan sosyal, sağlık ve fen/mühendislik odak alanlarında ise yeni alt alanlarda eşleştirilmiş olduk. Bu yeni eşleştirildiğimiz alanlarla ilgili de çalışma stratejimizi hazırlamaya başladık. Ülkemize ve Üniversitemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.