“Üretken Yapay Zeka Fırsatlar ve Tehditler Eğitim Programı” Yapıldı
3 Ocak 2024 | 16:03

Üniversitemiz ARGE Kurum Koordinatörlüğü ve Üniversitemiz Yapay Zeka ve Büyük Veri Analitiği Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Üretken Yapay Zeka Fırsatlar ve Tehditler Eğitim Programı” gerçekleştirildi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda yapılan programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Yücel Gelişli, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Uğur Gökmen, Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Gonca Çakmak, akademisyenler ve konuklar katıldı.

Programın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, uzun yıllar boyunca teknolojik gelişmelerin eğitim dünyamıza önemli katkılarda bulunduğunu söyleyerek, son dönemde üretken yapay zekanın eğitim alanında büyük bir potansiyel taşıyarak öğretim metodolojilerimizi, öğrenci deneyimlerimizi, araştırma metotlarımızı, çalışmalarımızı ve davranışlarımızı derinden etkilemeye başladığını ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversite olarak bu çalışmaları yakından takip ettiklerini, ülkemizin bu alandaki bilgi birikimine katkı sağlamak için çalışmalara devam ettiklerini belirti.

Üretken yapay zeka teknolojileri, uygulamaları, politikaları ve hedeflerinin dünya gündeminde olduğunu ve bundan sonra da hep gündemde olacağını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, yapay zekadaki gelişmelerin hayata, işe, eğitime ve dünyaya bakış açılarımızı değiştirecek kadar önemli olduğuna dikkat çekti. “Boşuna ‘yapay zeka çağı’ denilmemektedir. Bu değişim devletleri, hükümetleri, sektörleri, üniversiteleri, işleri ve yaşayışları, bakış açılarımızı derinden etkileyecek teknolojilerdir” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 100’ün üzerinde açık kaynak veya küçük meblağlar alarak hizmet veren üretken yapay zeka dil modellerinin bulunduğunu kaydetti.

Bu önemli gelişmeleri öğretim üyelerimizin de yakinen takip ettiğini gözlemlediğini anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bilgi birikimlerini değerlendirmek için planlamalar yaptıklarını ve çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu alanda ‘bilgi ve deneyime sahip olan’ öğretim üyelerimizle toplantılarda değerlendirmeler yaptıklarını da sözlerine ekledi.  

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, yapay zekadan üretken yapay zekaya, üretken yapay zekadan genel yapay zekaya doğru hızla koştuğumuz günümüzde; yapay zeka hizmetleri, uygulamaları, araçları, etiği, sorumluluğu, şeffaflığı, güvenilirliği, hukuku, tehditleri gibi konuların daha çok konuşulur olduğunu ifade etti. Büyük yapay zeka modellerinin, ürünlerinin veya çalışmalarının “şeffaf” ve “güven verici” olması için pek çok çalışma yapıldığına değinen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ın bunda başı çeken ülkeler olduğu bilgisini verdi. Şimdilik gündemde olan öncelikli konunun ise “yapay zeka ekonomisi” olduğuna vurgu yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız,  “Ülkeler, toplumlar, üniversiteler, eğitim kurumları, kolluk kuvvetleri, diğer kurumlar ve kullanıcılar bu teknolojilerin ve uygulamaların toplumlara olan etkilerini, hayata katacağı değerleri, değişim ve dönüşümün toplumlara yansımalarını, dijitalleşen dünyamızda bizlere sunduğu fırsatları ve tehditleri, gerçekten baş döndürücü hızda ilerleyen gelişmeleri yakınen takip etmeye, yönlendirmeye ve yönetmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Üniversite olarak, 10 Mayıs 2023 tarihinde yapmış oldukları Üretken Yapay Zeka Fırsat mı? Tehdit mi? konularını tartıştıkları Yapay Zekadan Üretken Yapay Zekaya Ulusal Konferansı’nı birbirinden değerli akademisyenlerimizin katkılarıyla yaptıklarını hatırlatan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Yapay zeka bölüm başkanları ve ilgili uygulama ve araştırma merkez müdürleri ile değerlendirdik, yapılması gerekenleri ve atılması gereken adımları konuştuk. 12 Aralık 2023 tarihinde ise yapay zekanın sektör uygulamalarının tanıtıldığı ve karşılaşılan problemlerin ilk kez konuşulduğu Üretken Yapay Zeka Uygulamaları Ulusal Konferansı’nı düzenledik. Bu toplantıda, ÜYZ'nın eğitim-öğretim faaliyetleri ile araştırmalardaki rolüne odaklanarak, bu teknolojinin akademik başarı, öğretim metotları ve üniversiteler üzerindeki etkilerini tartışmak, etik ve pedagojik boyutlarını ele almak, birlikte stratejiler geliştirmek ve kullanımı konusunda ortak hedefler belirlemek, bundan sonra yapılacak olan çalışmalara ortak akıl ile yön vermek arzusundayız. Özellikle de bundan sonra da genç araştırmacılarımızı doğru yönlendirmek ve bu alanda üniversite olarak öncülük etmek istiyoruz.”

Gazi Üniversitesi olarak; üniversitemizin misyonları arasında yer alan önemli hedeflere odaklanarak, genç araştırmacılarımıza üst düzey bilgi, beceri ve yetenek kazandırmayı amaçladıklarının üzerinde duran Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu kapsamda, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, ülkemizin beklentilerini karşılamak adına siber güvenlik ekosistemi ve ekonomisinde öncü bir rol oynamalarını hedefledikleri söyledi. “Geleceğin teknoloji liderleri olarak, yenilikçi düşünceye, ekip çalışmasına ve sürekli öğrenmeye olan bağlılığınızı sürdürün. Farklı disiplinler arasında köprüler kurarak, birbirinizden öğrenerek ve karşılıklı iş birliğiyle büyük başarılar elde edeceksiniz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını etkinliğin düzenlenmesinde katkı verenlere ve katılanlara teşekkür ederek sonlandırdı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşması sonrası oturum başkanlığını Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Gonca Çakmak’ın yaptığı panele geçildi. Panelde Üniversitemiz AI Center Direktörü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu “Üretken Yapay Zeka: Fırsatlar ve Tehditler” adlı sunumu, Gazi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serçin Karataş “Akademik Kariyer Gelişiminde Üretken Yapay Zeka” adlı sunumu, Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Felsefe Grubu Eğitimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Dombaycı “Üretken Yapay Zeka Etiği” adlı sunumu, Gazi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Düzgün “Akademik Araştırmalarda Üretken Yapay Zeka Kullanımı” adlı sunumu gerçekleştirdi.

Program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

-1-1-1

background image